Manuele therapie

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die zich focust op problemen van gewrichten, spieren en zenuwen. De manueel therapeut zet specifieke mobiliserende technieken in, aangevuld met het geven van adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen. Manuele therapie is geen alleenstaande vorm van therapie en zal aangevuld worden met andere vormen van therapie, zoals oefentherapie, medical taping of dry needling. 

Wanneer manuele therapie

Manuele therapie is vooral geschikt voor klachten aan gewrichten. Gewrichten kunnen pijnlijk zijn en/of er is sprake van een verminderde of vergrote beweeglijkheid. Dit heeft vaak invloed op de lichaamshouding. Veel voorkomende klachten die behandeld kunnen worden door de manueel therapeut zijn:

  • Hoofd, nek- en schouderklachten
  • Klachten in de hoge of lage rug
  • Bewegingsstoornissen/pijnklachten aan armen of benen, zoals knie, enkel, elleboog en pols
  • Mobiliteitsbeperkingen na een operatie 

Behandeling

De eerste stap bestaat uit het voeren van een gesprek. Tijdens dit gesprek vraagt de manueel therapeut onder andere naar de ervaren klachten, hoe en wanneer ze zijn ontstaan en in welke mate je er last van hebt. Vervolgens wordt er een onderzoek uitgevoerd, gericht op de specifieke klacht en je hulpvraag. De manueel therapeut zal je klacht vanuit een breed perspectief benaderen.  Op deze manier probeert de manueel therapeut een duidelijk beeld te krijgen van het probleem en onderliggende oorzaak. Naast de behandeling en oefentherapie besteedt de manueel therapeut ook veel aandacht aan het geven van de juiste adviezen en huiswerkoefeningen.

De manueel therapeuten in het ESP Centrum zijn Rachelle Dahlmans en Nicole Hendriks.