Dry Needling

Dry needling is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut met een speciale techniek triggerpoints (“knopen”) in een spier aanprikt. Een triggerpoint is een verdikking in je en spier die lokale pijn kan veroorzaken, maar ook pijn op een andere plek. Er wordt gebruik gemaakt van een droge acupunctuurnaald waarbij er geen vloeistof in de spier gespoten wordt. Dit met als gevolg dat de spierverhardingen en verkrampingen snel en langdurig ontspannen.
Heb je last van langdurige spierverkrampingen of chronische spierklachten? Mogelijk dat dry needling een goede optie is om van deze klachten af te komen.

Wanneer dry needling?

Dry needling zou geïndiceerd kunnen zijn bij acute of chronische spierproblemen en -pijnen. Dit kan zijn ontstaan door onder andere langdurige overbelasting (bijvoorbeeld overbelasting van nek, arm en schouders door overmatig computergebruik), sportblessures, verkeerde bewegingen of beschadiging van weefsel (hernia / meniscus). Tevens kunnen psychische factoren, zoals stress, slaaptekort, langdurig weinig beweging (door gips) of een verkeerde houding factoren zijn die zorgen voor spierpijnen. De fysiotherapeut beoordeelt altijd of je in aanmerking komt voor dry needling.

Behandeling

Dry needling wordt toegepast door een gekwalificeerde fysiotherapeut die de bevoegdheid heeft om deze verrichting toe te passen. Als eerste zal de klacht geanalyseerd worden door middel van een vraaggesprek en onderzoek. De spieren worden onderzocht, waarbij de fysiotherapeut opzoek gaat naar triggerpoints. De behandeling is er op gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Bij het aanprikken van de juiste triggerpoint spant de spier zich even kort aan. Dit kan een soort krampgevoel opleveren. Daarna ontspant de spier zich en merk je vaak al een duidelijk verschil. Na de behandeling voelt het behandelde gebied nog wat beurs en vermoeid aan. Dit gevoel is maar kort aanwezig en verdwijnt vanzelf. De fysiotherapeut zal altijd nog adviezen en oefeningen meegeven zodat je er zelf voor kunt zorgen dat de verbetering blijft bestaan.

Bij het ESP Centrum zijn Henk Schaap en Martine Meulekamp gespecialiseerd in dry needling.