Hartrevalidatie

Fysiotherapie neemt een belangrijke rol in bij de begeleiding van hartpatiënten. Heb je last van een hartaandoening of heb je recent een hartoperatie ondergaan? Dan kunnen wij je helpen bij het herstel. Wij bieden je de mogelijkheid om op een verantwoorde wijze verder te gaan met de revalidatie en het verbeteren / onderhouden van je conditie en kracht nadat de revalidatie in het ziekenhuis gestopt is. Daarnaast is het erg belangrijk om te leren grenzen aangeven en het vertrouwen in je lichaam terug te krijgen. Niet alleen tijdens sporten, maar ook tijdens dagelijkse bezigheden zoals traplopen, wandelen en boodschappen doen. Bewezen is dat hartrevalidatie een positief effect heeft op je conditie en herstel. Daarnaast vermindert het de kans op nieuwe hartproblemen in de toekomst.

Wanneer hartrevalidatie

Hartrevalidatie is geschikt na:

  • een doorgemaakt hartinfarct
  • een bypassoperatie, dotterbehandeling of het plaatsen van een stent
  • hartritmestoornissen
  • een doorgemaakt hartstilstand
  • het plaatsen van een ICD / pacemaker en daarvoor is training geïndiceerd

Behandeling

Het hartrevalidatieprogramma duurt 12 weken. In week 1 vindt er een uitgebreide intake plaats, bestaande uit een vraaggesprek en onderzoek inclusief diverse metingen. Er wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld. In principe kom je daarna 2x per week trainen onder leiding van een medisch fitness instructeur en na 6 weken vindt er een tussentijdse evaluatie plaats. Tijdens deze evaluatie met de fysiotherapeut bespreken we hoe het gaat, waar de doelen voor de komende periode komen te liggen en passen we het trainingsschema aan. Na 12 weken krijg je een eindevaluatie. Belangrijk aspect tijdens het tweede gedeelte van de revalidatie is de nazorg, want fit blijven en het behouden van een gezonde leefstijl is essentieel om nieuwe hartproblemen in de toekomst te voorkomen. De fysiotherapeut zal hierin voldoende ondersteuning bieden.

Wij hebben goede ervaringen met de hartrevalidatieprogramma’s bij het Maasziekenhuis Pantein, Radboudumc en CWZ.

Vergoeding

Hartrevalidatie wordt niet standaard vergoed vanuit de zorgverzekering. Voor het 12 weeks traject vragen wij een bijdrage van € 118,00. De intake, tussenevaluatie en eindevaluatie worden gezien als fysiotherapeutische behandelingen. Deze kunnen afhankelijk van je aanvullende pakket vergoed worden door de zorgverzekering.

Tijdens de hartrevalidatie word je begeleid door fysiotherapeut Henk Schaap. Wij zijn aangesloten bij Chronisch Zorgnet.