Werkwijze

1. De intake

Tijdens de eerste behandeling start de osteopaat met het afnemen van een anamnese. In dit korte vraaggesprek krijgt de behandelaar een beeld van de klachten, het ontstaan en de medische voorgeschiedenis. Het doel van de anamnese is om een totaalbeeld van de patiënt te krijgen. De osteopaat gaat samen met u op zoek naar de oorzaak van de klachten.

2. Onderzoek

Na de intake volgt het lichamelijk onderzoek. De osteopaat voelt met zijn handen hoe het met de beweeglijkheid van uw lichaam is. Naast het onderzoek van de klachten regio zal de osteopaat ook de rest van het lichaam onderzoeken. Een bewegingsbeperking elders in het lichaam kan de aanleiding zijn van de lichamelijke klachten. Niet alleen de gewrichten en spieren worden onderzocht. Maar ook de beweeglijkheid van de buik, borst en schedel.

3. Behandeling

Net zoals het onderzoek zal de behandeling uitgevoerd worden met de handen van de osteopaat. De bewegingsbeperkingen worden opgelost door middel van subtiele en zachte technieken. Afhankelijk van de patiënt en de klacht worden soms ook directe technieken gebruikt. Het doel is om het lichaam weer de ruimte te geven om zichzelf te herstellen.

4. Vervolg afspraak

Na de behandeling bespreekt de osteopaat wat u kunt verwachten en wat u mogelijks nog zelf kunt doen. De osteopaat maakt gebruik van het natuurlijke herstel van uw lichaam. De reactie op veranderingen die zijn aangebracht tijdens de behandeling hebben tijd nodig om te worden verwerkt. Een vervolgafspraak zal gemiddeld 2-3 weken na de behandeling volgen. 

Aanvullende informatie

  • Voor het consult neem je een handdoek en aansluitende kleding mee; denk hierbij aan een korte broek of tight. Voor vrouwen is een topje aan te raden. 
  • Er is geen verwijzing nodig van de (huis)arts.