Handtherapie

Handtherapeuten zijn gespecialiseerde therapeuten, die zich hebben toegelegd op de fysiotherapeutische behandeling van de hand, pols en arm. Je kunt bij ons terecht voor het revalidatieproces na een operatie en bij conservatie klachten (zonder operatie). Veelvoorkomende klachten zijn artrose, reuma, overbelastingsklachten, klachten als gevolg van een ongeluk en peesletsels.

Er zijn veel verschillende behandelmogelijkheden, die altijd afgestemd worden op de ervaren klachten en beperkingen. Het gaat er daarbij om dat je weer zelfstandig kunt functioneren, dat je je werk in huis of buitenshuis weer kunt doen, je hobby weer kunt oppakken of weer kunt gaan sporten.

Wanneer naar de handtherapeut?

  • Bij pols-, hand- en vingerletsel zonder operatie. Voorbeelden: een breuk, een gewricht dat uit de kom is geweest, een afgescheurde pees.
  • Bij gewrichtsslijtage (artrose), duimklachten, gewrichtsontsteking, onbegrepen polsklachten en dystrofie.
  • Bij overbelastingsklachten, bijvoorbeeld een peesontsteking (Quervain), springvinger, skiduim of triggerfinger.
  • Bij een zenuwbeklemming, zoals bijvoorbeeld het carpaal tunnelsyndroom.
  • Na de operatie van pees-, gewrichts- en zenuwletsel, bij het carpaal tunnelsyndroom, de ziekte van Dupuytren en andere chirurgische ingrepen.

Behandeling

Handtherapie is vaak een intensief traject waarbij we indien nodig ook samenwerken met de ergotherapie (Jipa ergotherapie). Iedere klacht is anders en vraagt om een op maat behandelplan. Eventueel is het dragen van een spalk of brace gewenst. De handtherapeut is ook in staat om hand- en polspalken op maat te maken en kan tevens advies uitbrengen over het eventueel dragen van een brace.

De handtherapeut in het ESP Centrum is Henk Schaap.