Geriaterie Fysiotherapie

Als we ouder worden, kunnen we belemmeringen of klachten ervaren. Bijvoorbeeld als gevolg van slijtage of overbelasting. Dit kan zorgen voor verlies van mobiliteit en zelfstandigheid. De geriatriefysiotherapie kan je gelukkig helpen bij het verminderen van de ervaren klachten, het weer in beweging komen binnen je eigen leefomgeving en het leren omgaan met de ervaren klachten.
Ook patiënten die als gevolg van ziekte door beroerte, dementie, ziekte van Parkinson, Alzheimer, reuma of osteoporose klachten hebben van ouderdom, kunnen door een geriatriefysiotherapeut behandeld worden.

Comfortabel zelfstandig veilig thuis

Wat doet de geriatriefysiotherapeut?

  • De geriatriefysiotherapeut helpt het lichamelijk functioneren te herstellen, helpt verdere achteruitgang te voorkomen en helpt om zo zelfstandig mogelijk te blijven in het dagelijks functioneren
  • De geriatriefysiotherapeut richt zich op het voorkomen van klachten in de toekomst
  • De geriatriefysiotherapeut adviseert en begeleidt gezinsleden en andere zorgverleners zoals mantelzorgers
  • De geriatriefysiotherapeut zorgt voor de begeleiding na een opname in het ziekenhuis of een revalidatiecentrum
  • De geriatriefysiotherapeut begeleidt in het gebruik van hulpmiddelen
  • De geriatriefysiotherapeut adviseert in en geeft informatie over valpreventie
  • De geriatriefysiotherapeut overlegt, indien nodig, met andere zorgverleners

Behandeling

Na een vraaggesprek en onderzoek wordt er een gericht behandelplan opgesteld. Vaak gaat de geriatriefysiotherapeut aan de slag met oefentherapie om klachten bij bewegen te verminderen en verdere achteruitgang te voorkomen. De geriatriefysiotherapeut behandelt in de praktijk, maar komt ook met regelmaat aan huis. Het behandelen van patiënten in de thuisomgeving kan van groot belang zijn, omdat de geriatriefysiotherapeut gelijk inzicht krijgt in de problemen die thuis ervaren worden. Daarnaast zijn wij ook wekelijks aanwezig bij Norbertushof, Libermannhof en het Rijssenbeekhuis voor behandeling en advisering.
De behandeling heeft vaak een multidisciplinair karakter. Wij werken intensief samen met de ouderenverpleegkundige, ergotherapie, huisarts en andere specialisten.

Wij zijn aangesloten bij Geriatrienetwerk Nijmegen.

De geriatriefysiotherapeuten in het ESP Centrum zijn Laura Huisman en Hinriette Kanning.